Image Alt

Identitate

Eveno

Identitate

cine suntem, cu ce ne ocupăm

Contactul cu anumite creații omenești ne formează imaginația, sensibilitatea, gustul — e vorba de literatură, teatru, film, pictură, sculptură, muzică, dans, retorică, fotografie ș.a. Contactul cu alte creații ne ajută să judecăm clar și coerent, să ne punem ordine în gândire — e vorba de filozofie, logică, lingvistică, filologie, psihologie, istorie, fizică, chimie, biologie ș.a.

 

Într-o parte, artele; în cealaltă, științele.

 

Fondată în 2013, compania Eveno organizează conferințe, dezbateri, ateliere, întâlniri cu mari creatori și savanți, cursuri. Până în 2024, am funcționat sub numele Societatea Calderon.

 

Proiectul pleacă de la convingerea că, indiferent ce traseu are o persoană în viață, indiferent de meseria sa, abia contactul cu marea cultură o întregește. Un avocat nu poate pleda excepțional dacă, pe lângă buchea dreptului, nu învață și retorică. Un grafician din industria publicității nu poate fi sigur de gustul său dacă, pe lângă talent, nu are și dialog cu capodoperele plastice ale trecutului. Un profesor nu poate fi persuasiv dacă, pe lângă materia sa, nu știe și psihologie. Un diplomat nu-și poate îndeplini cu succes mandatul dacă, pe lângă etichetă, nu cunoaște și istorie. Un expert în relații publice nu poate fi cu adevărat expert dacă, pe lângă abilități sociale, nu are și abilități de filolog. Un șef de companie nu poate performa dacă, pe lângă propria afacere, nu înțelege și dinamica mai largă a țării în care operează. Un mecanic nu poate funcționa optim dacă, pe lângă pregătire tehnică, nu deține și cunoștințe de fizică. Un economist nu-și poate atinge vârful de formă dacă, pe lângă marile teorii ale profesiunii sale, nu are și îndemânare matematică. Un politician nu poate obține o privire de ansamblu asupra societății dacă, pe lângă informații „din teren“, nu are acces și la filozofie.

 

În general, între doi profesioniști de nivel egal are întâietate cel care, în plus, a fost expus la marea cultură. Indiferent de meserie, există virtuți nemaipomenite pe care le deprindem în afara ei și care, abia ele, ne desăvârșesc meseria. Uneori, pentru a avansa în propria specialitate trebuie să începem a căuta dincolo de ea.

 

Eveno, prin programele sale, servește drept ghid în această căutare. Îi învață pe oameni ceea ce, ținând de alte domenii, pare făcut să îl împlinească pe al lor.

Atunci când șefii din instituții și companii trebuie să ia decizii majore, nu le este oare util să aibă cunoștințe despre gândirea marilor filozofi și despre dilemele din operele scriitorilor importanți? Cred că răspunsul este un mare și răsunător „da“!

Norman R. Augustine
fost director general la Lockheed Martin

Stă scris în genele companiei Apple că ingineria nu-și este suficientă. Numai când aceasta e mariată cu artele, cu studiile umaniste, rezultatele încep să încânte inima.

Steve Jobs
fondator la Apple Inc.

În toate deciziile pe care tinerii întreprinzători le au de luat, decizii bazate pe fapte și grafice, pe nevoi și dorințe, pe numere și previziuni, o singură abilitate e indispensabilă: abilitatea de a evalua informații brute (indiferent de sursa lor) și de a le judeca cu cap limpede.

Edgar Bronfman Sr.
fost director general la Seagram Company

Artele au darul de a pune tehnica la încercare, de a o provoca. Tehnica are darul de a inspira artele.

John Lasseter
fost director de creație la Pixar Animation Studios

Educația în spiritul marii culturi dă sens tuturor întreprinderilor noastre practice. Ea ne ajută să distingem între scopuri importante și scopuri neimportante, între măreț și mărunt, între ceea ce trebuie să stea în centrul atenției și ceea ce poate să rămână la periferia ei.

Denham Sutcliffe
universitar
Abonați-vă la newsletter

Fiți la curent